Analkjertelbetennelse er en vanlig lidelse hos hunder og katter.

Analkjertelbetennelse

Analkjertelbetennselse er en tilstand hvor kjertlene som ligger omtrent kl. 3 og kl. 9 på hver side av endetarmsåpningen blir betent og smertefulle. Årsakene til  analkjertelbetennelse kan være mange og varierte og det kan derfor være vanskelig å fastslå den eksakte årsaken i mange tilfeller. Noen vanlige faktorer som kan bidra til utvikling av analkjertelbetennelse inkluderer overvekt, forstoppelse, parasitter og bakterielle infeksjoner.

Normalt sett tømmes kjertlene ved avsetting av avføring. Men ved løs avføring og betennelser som kan oppstå i disse sekkene Analkjertlene produserer en oljeaktig væske som normalt skal tømmes når hunden eller katten går på do. Hvis disse kjertlene ikke tømmes ordentlig, kan det føre til at de blir betente og smertefulle.

Symptomene på analkjertelbetennelse hos hunder og katter kan være ganske forskjellige og kan variere fra mild til alvorlig. Vanlige symptomer inkluderer rødhet, hevelse og smerte rundt anus, tap av appetitt, hyppig slikking av anus og endringer i avføringen, inkludert diaré eller forstoppelse. Kan ha vanskeligheter med å gå på toalettet eller vise tegn til smerte når de gjør det.

Diagnostisering av analkjertelbetennelse utføres ofte ved en undersøkelse hos veterinæren, hvor de vil inspisere området rundt anus og undersøke om analkjertlene er betente eller blokkerte. Veterinæren kan også undersøke en prøve av væsken som er utskilt fra kjertlene for å bekrefte diagnosen.

Det er viktig å behandle analkjertelbetennelse hos hunder og katter for å unngå alvorlige komplikasjoner. Ubehandlet kan tilstanden føre til abscesser, infeksjoner og i noen tilfeller kreft. Behandling av analkjertelbetennelse avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden. Mindre tilfeller kan behandles ved at veterinæren manuelt tømmer kjertlene. I mer alvorlige tilfeller kan antibiotika og smertelindring være nødvendig, og i noen tilfeller kan det være nødvendig med kirurgisk fjerning av kjertlene.

I tillegg til å behandle den aktuelle tilstanden, er det også viktig å forebygge analkjertelbetennelse hos hunder og katter ved å sørge for en sunn og balansert diett og inkludere mer fiber i kosten. Regelmessig mosjon for å øke aktivitetsnivået og dermed fremme naturlig avføring og i tillegg  opprettholde gode hygienetiltak rundt anusområdet. Antibiotika kan være nødvendig for å bekjempe bakterielle infeksjoner, og smertelindring kan bidra til å lindre ubehag. 

Når det gjelder komplikasjoner forbundet med behandling av analkjertelbetennelse kan smerte og ubehag forekomme under manuell tømming av kjertlene. Antibiotika kan også føre til bivirkninger som diaré og tap av appetitt. Kirurgisk fjerning av kjertlene kan også føre til smerte og ubehag under gjenopprettingsperioden.

Da hunden klarer seg utmerket uten disse kjertlene, anbefaler man å fjerne dem dersom de til stadighet lager problemer. Det er flere tilfeller hvor eier har  måttet tømme analsekkene flere ganger men det oppstår likevel tilbakefall  etter kort tid.  

Dette er en operasjon som krever presisjon grunnet fare for å skade på ringmuskulaturen rundt endetarmsåpningen. Generelt sett er dette en rett frem og grei operasjon for erfarne kirurger.