Dyreklinikken Tertnes - når de andre har gitt opp.... 
Søk
Søk
Close this search box.
Analsekker

Analsekkbetennelse hos hunder og katter

Analsekkbetennelse hos hunder og katter: symptomer, diagnose og behandling

Hvis din hund eller katt ofte slikker seg bak eller viser tegn til ubehag ved å ake seg med baken langs underlaget, kan dette være et symptom på analsekkbetennelse. Dette er en vanlig tilstand, spesielt hos hunder, og det er viktig å forstå årsakene, symptomer og hva som kan gjøres for å gi lindring.

Årsaker og symptomer

Analsekkene er små poser som ligger innenfor analåpningen på en klokke, omtrent klokken 3 og 9. Når det oppstår irritasjon eller betennelse i området, kan det føre til ubehag for dyret. Noen av årsakene inkluderer løs avføring og hevelse rundt analsekkåpningen. De vanligste symptomene på analsekkbetennelse inkluderer:

– Hyppig slikking av baken
– Akende seg med baken langs underlaget
– Rødhet og hevelse rundt analåpningen
– Unormale lukt eller utflod
– Endringer i avføringen

Diagnose og behandling

Hvis du observerer disse symptomene hos kjæledyret ditt, er det viktig å søke veterinærhjelp. Diagnosen stilles vanligvis ved en fysisk undersøkelse hos veterinæren, hvor de vil inspisere området rundt analåpningen. Ved behov vil de manuelt tømme analsekkene.

Dersom analsekkene ikke blir tømt, kan det føre til mer alvorlige komplikasjoner, som fistulering. Dette er et gjennombrudd ved siden av analåpningen som kan forårsake betennelse i bløtvevet rundt endetarmsåpningen. Spesielt små hunderaser er mer utsatt for denne tilstanden.

For å unngå tilbakevendende problemer med fylte analsekker, kan veterinæren anbefale kirurgisk fjerning. Analsekkene har ingen funksjon og kan fjernes uten ytterligere konsekvenser for dyrets helse.

Forebygging 

Forebygging er viktig for å redusere risikoen for analsekkbetennelse og kan inkludere:

– Regelmessig sjekk av analområdet: Hold øye med eventuelle endringer eller tegn på irritasjon.
– Balansert kosthold og fiber: Et kosthold som støtter sunn avføring kan bidra til å forhindre problemer.
– Tidlig veterinærkonsultasjon: Ved første tegn på ubehag, søk profesjonell hjelp for rask diagnose og behandling.

Å forstå symptomene på analsekkbetennelse og ta handling tidlig kan bidra til å gi din pelskledde venn den nødvendige omsorgen og lindringen. Hvis du har spørsmål eller bekymringer, nøl ikke med å kontakte veterinæren din for råd og veiledning.