bloddonor2

Blod-donorer søkes

Som hos oss mennesker kan hunder og katter få blodmangel, eller akutt behov for blodoverføring. Siden behovet kan komme plutselig er det viktig for klinikken å ha blod eller donorer tilgjengelig. Vi har derfor opprettet et eget donor-register som består av friske hunder og katter som er villige til å gi blod og hjelpe oss å redde liv.

Kan mitt dyr gi blod?

Alle friske hunder og katter som ikke har vert drektige, eller selv har vært blodmottaker, kan donere blod. De må være mellom 1 og 7 år gamle. Hunder må veie 25 kg eller mer, katter må være minst 4 kg.

 

Hvordan gir mitt dyr blod?

Du og ditt dyr blir kontaktet av klinikken når det er behov for blodoverføring, og vil bli bedt om å stille på klinikken innen relativt kort tid. Det er derfor en fordel om dere bor i Bergensområdet.

Besøket i forbindelse med bloddonasjonen tar ca 30-45 min. for hunder. Katter blir innlagt på klinikken for noen timer, da de må ha lett sedasjon. Selve donasjonen tar ca. 15 minutter og gjør ikke vondt. Blodet tas fra en blodåre på halsen, og det er derfor nødvendig å klippe et område på ca 4×4 cm i pelsen for å sikre at overføringen foregår sterilt. Dyret får intravenøs væske under donasjonen som erstatning for blodet vi tar ut.

blodoverføring

Hvor ofte kan dyret mitt gi blod?

En frisk hund eller katt som fores med et allsidig fullfor av høy kvalitet, kan gi blod hver måned. I praksis forventer vi ikke å ha behov for donasjoner mer enn noen få ganger årlig fra hver enkel donor.

 

Hvordan blir blodet brukt?

Blodet vil vanligvis bli brukt til hunder og katter som har blodmangel i forbindelse med sykdom, eller til hunder som har mistet mye blod i forbindelse med en ulykke eller en komplisert operasjon.

Fordeler ved å la sin hund eller katt bli bloddonor

  • Dyr som gir blod er med på å redde liv
  • Blodtypebestemmelse av ditt dyr
  • Gratis årlig helsekontroll med blodprøver
  • Medlemskap i klinikkens VIP klubb
  • 20% avslag på all tannbehandling

NB! Vi har begrenset med plasser i vårt donorregister.