hund orer

LUFTVEISINFEKSJONER HUND

Vi skiller mellom luftveisinfeksjoner i øvre luftveier og nedre/dype luftveier.

De kan være forårsaket av virus, bakterier, sopp eller parasitter, noen ganger også fremmedlegemer/feil svelging.

 

Kennelhoste er et eksempel på øvre luftveisinfeksjon. Denne typen infeksjon er forårsaket av et parainfluensavirus og bakterien Bordetella bronchiseptica. Det er vanlig å vaksinere mot disse i Norge.

 

Nesehuleinfeksjoner ser man ikke sjelden. Det kan være vanskelig å stille en eksakt diagnose mhp årsak. CT-undersøkelse er den overlegent beste måten å finne diagnosen i nesehule på.

 

Infeksjoner i luftrøret er ofte forårsaket av betennelse i øvre områder som senker seg nedover og kan ende i bronkiene eller lungevet.

 

Bronkitter kan ofte gripe over i lungevevet og forårsake betennelse også der- såkalte bronkopneumonier. Dette er en alvorlig tilstand som krever grundig utredning med sikker diagnose for å kunne iverksette de riktige behandlingene. Det blir tatt røntgen og blodprøver som første skritt. Noen ganger kan det være aktuelt med rørdiagnostikk- endoskopi eller CT. 

 

CT gir ca 10 ganger høyere oppløsning enn røntgen. Derfor vil slike undersøkelser ofte bli brukt i tvilstilfeller eller i jakten på svulster. Røntgen viser svulster ned til 10mm, CT ned til 1-2mm.

 

Det er viktig å ha oppfølgende kontroller på infeksjoner for å vite om bl.a. valgte antibiotikum gir den effekten man forventer. Dette krever blodprøver og evtl. røntgen.