Dyreklinikken Tertnes - når de andre har gitt opp.... 
Søk
Søk
Close this search box.
CT undersøkelse

CT undersøkelse

CT (Computertomografi) er en ikke-invasiv teknologi som gir detaljerte bilder av indre organer og vev. Vi har nå over 25 års erfaring med bruk av CT innen smådyrmedisin og har gjort noen viktige erfaringer:

En CT-undersøkelse alene fører sjelden frem til en diagnose, men er et svært godt hjelpemiddel som kan sikre diagnoser og gi mer nøyaktig informasjon. Derfor må CT benyttes sammen med god fagkompetanse.

CT (Computertomografi) bruker høyenergi røntgenstråler for å framstille flere detaljer som ikke kommer frem ved vanlig røntgen for å skape bilder av kroppen til et dyr. Røntgenstråler passerer gjennom kroppen og registreres av et sett med detektorer. Dette gir en tredimensjonal visualisering av kroppen til dyret som kan hjelpe veterinærer med å identifisere og diagnostisere sykdommer og skader. CT er spesielt nyttig for å diagnostisere beinskader, blødninger og svulster. Ved å bruke CT kan veterinærer oppdage disse tilstandene tidlig og gi behandling før problemene blir verre. Andre fordeler med CT er at den gir en detaljert visualisering av kroppens indre organer og vev. Dette gjør det lettere for veterinærer å diagnostisere sykdommer og skader som ikke er synlige ved hjelp av andre diagnostiske teknologier.

CT kan anvendes på følgende områder:

  • Nesehule: betydelig bedre og mer nøyaktig enn rhinoskopi (endoskopi)
  • Hode/hals: kontrastundersøkelser med høy informasjonsverdi
  • Hjerne: kontrastundersøkelser finner 90-95% av alle hjernesvulster
  • Bryst: lungeundersøkelser med svulster, tettheter etc, finner svulster ned til 1mm (røntgen kun 10mm), finner spredninger
  • Buk: lever, milt mage/tarm, kjønnsveier, urinveier m/nyrer etc: svulster, andre forandringer
  • Skjelett: spesialisert til å finne beinforandringer i alle deler av skjelettet inkl. ryggsøyle: prolapser, forkalkninger, tettheter, brudd og kreft.
  • Ledd: velegnet til å finne utviklingsforstyrrelser og andre skader og forandringer i ledd som skulder, albu, kne etc., jfr albueleddsdysplasi/AA/AD

Benyttes også på endre områder hvor dette er hensiktsmessig.

Prosess

Før en CT undersøkelse er det viktig at det foreligger en grundig klinisk undersøkelse i forkant. Uten en slik undersøkelse er det ikke mulig å vite hvor CT-undersøkelsen skal settes inn. I noen tilfeller har vi sett at et problem kan sitte et helt annet sted enn der man forventer å finne noe. Det krever som nevnt en grundig undersøkelse i forkant dette bør være en person med spesialkompetanse for å sikre lokalisasjonen av problemet. Dyreklinikken Tertnes gjør alle tester ut fra sykdomsbildet før mer kostnadskrevende undersøkelser som CT  tas i bruk undersøkelsen utføres med radiograf.

NB! Røntgen kan ikke gi tverrsnittsbilder.

CT undersøkelseØnsker du å vite mer om tjenesten, kontakt oss for mer informasjon og eventuell utredning.