Behandling av Wobbler syndrom og ustabil nakke med C-Lox

Dyreklinikken Tertnes er først ute med behandling av Wobbler syndrom og ustabil nakke. Det bør glede mange hundeeiere at det nå er en aktør på markedet som tilbyr den mest moderne og skånsomme metoden verden har å by på.

Instabilitet og ustabil nakke har gitt store utfordringer for de tekniske løsningene og Wobbler har lenge vært forsøkt operert med mange ulike metoder og varierende suksess.  C-Lox er i dag den dessidert beste løsningen og blir fremstilt i titan som er  det overlegne og det foretrukne materiale innen medisinske implantater. I kombinasjon med vinkelstabile skruer kan implantatet festes med større stabilitet enn de vanlige brukte kirurgiske skruene.

Wobbler ustabil nakke

Wobbler syndrom er en type ustabil nakke hvor nakkevirvlene i sin ustabile tilstand trykker mot ryggmargsnerven. Dette gir igjen skader på nerven med lammelser i stadig økende grad og en vedvarende dårligere tilstand for hundene. Problemet påvirker vanligvis bakbena først og går noen ganger videre til forbena.

Hvordan diagnostiseres ustabil nakke hos hunder?

Fordi andre plager eller skader kan gi symptomer som minner om Wobbler syndrom kreves det en omfattende fysisk undersøkelse for å stille riktig diagnose. Fortell om eventuelle nylige skader eller potensielle genetiske problemer som kan ha påvirket hundens tilstand. I tillegg til en nevrologisk undersøkelse vil bruk av røntgenstråler og andre diagnostiske bildeteknikker benyttes for å se etter tegn på ryggmargskompresjon.

 

Dette kan være tegn på Wobbler syndrom:

 

  • Vanskeligheter med å sette seg ned eller stå opp. Koordinerte handlingene viser seg å være utfordrende når bena ikke mottar de nødvendige meldingene fra hjernen via ryggmargen.

 

  • Endring i gange, hunden går saktere enn før og tar korte skritt med bena spredt langt fra hverandre. Å gå med hodet pekt nedover  kan også indikere Wobbler syndrom.

 

  • Ataksi symptom som involverer koordinasjonsutfordringer som påvirker hundens stabilitet.

 

  • Alvorlig Wobbler syndrom kan gi delvis eller fullstendig lammelse i lemmene.

 

  • Kan miste muskelmasse i eller rundt skuldrene.

 

  • Hunder med Wobbler syndrom kan trekke føttene, noe som skader tåneglene.

 

  • En hund med Wobbler syndrom kan oppleve akutte eller kroniske nakkesmerter og stivhet.

 

Systemet og metoden for å behandle ustabil nakke heter C-Lox, og er utviklet av min meget dyktige venn og nevrokirurg Prof. Dr. Franck Forterre ved universitetet i Bern, Sveits og garanterer den beste faglige styrken i produktet. C-Lox har gjennomgått de strengeste tester og blir i dag tilbudt av den kjente leverandøren av kirurgisystemer, Rita Leibinger. Vi har allerede operert den første Dobermannen med dette systemet i Norge.

Instabilitet i nakke har gitt store utfordringer for de tekniske løsningene og Wobbler har lenge vært forsøkt operert med mange ulike metoder og varierende suksess.  C-Lox er i dag den dessidert beste løsningen og blir fremstilt i titan som er  det overlegne og det foretrukne materiale innen medisinske implantater. I kombinasjon med vinkelstabile skruer kan implantatet festes med større stabilitet enn de vanlige brukte kirurgiske skruene.