Dyreklinikken Tertnes - når de andre har gitt opp.... 
Søk
Søk
Close this search box.
Pancreatitt hund

Bukspyttkjertel

Pancreatitt, eller bukspyttkjertelbetennelse er en alvorlig lidelse som kan ramme både hunder og katter.

Årsakene til betennelse i bukspyttkjertelen hos hunder og katter kan være mange og det er ofte vanskelig å fastslå den eksakte årsaken. Noen vanlige faktorer som kan bidra til utvikling av Pancreatitt inkluderer diett med mye fett (typisk julemat), økt alder, fedme, visse medisiner, infeksjoner og genetikk. Symptomene på betennelse i bukspyttkjertelen hos hunder og katter kan være ganske forskjellige og kan variere fra mild til alvorlig. Vanlige symptomer inkluderer magesmerter, oppkast, diaré, nedsatt matlyst, feber og slapphet.

Vi skiller mellom akutt og kronisk betennelse i bukspyttkjertelen.

Ved akutt betennelse i bukspyttkjertel er pasienten som oftest, men ikke alltid tydelig syk. Vi ser symptomer som dårlig eller ingen appetitt, redusert allmenntilstand, smerte påkjent, oppkast og mulig diare. Denne lidelsen kan gjerne blande seg sammen med lidelser i andre organsystemer som er forbundet med mage og tarm. Disse pasientene krever hurtig og korrekt behandling på klinikk siden konsekvenser og smerter er kortest mulig.

For å diagnostisere betennelse i bukspyttkjertel vil vi utføre en fysisk undersøkelse av dyret og ta blodprøver for å se etter tegn på betennelse og andre abnormiteter i blodet. En ultralydundersøkelse kan også være nødvendig for å vurdere graden av betennelse og skade på bukspyttkjertelen.

Kronisk betennelse i bukspyttkjertel forløper mer udramatisk og kun systematiske gjennomganger av pasienter som har uklare symptomer som nedsatt allmenntilstand og kanskje noe redusert appetitt vil gi mulighet for diagnose. Vi tester med hensyn til tilstand og de vanlige innledende undersøkelsene ikke fører frem til sikre årsaker til lidelsene.

Akuttpasienter krever intensiv væske og smertebehandling på klinikk. I de fleste tilfeller blir mat holdt tilbake i 24-48 timer for å gi bukspyttkjertelen ro. Deretter brukes egnet diett med lavt fett, høyt proteininnhold og høyt kullhydrat innhold og blir foret ofte og lite.

Oppkastdempende medisin benyttes fortrinnsvis til pasienter hvor oppkastet er veldig uttalt. Medisiner vil ofte dempe uvelheten og kvalmen som begge kan føre til redusert appetitt.

Kortison kan gis dersom det er andre grunner for at pasienten bør få dette. Det vil ikke ha negativ effekt på denne lidelsen, men vil heller ikke ha noen lindrende effekt på hund. Hos katt er det flere observasjoner som støtter forsøksvis bruk av kortison i en del av tilfellene.

Antibiotika har liten eller ingen effekt. Infeksjoner er sjelden og dette vil eventuelt blodprøver kunne avdekke.

Dersom det er mistanke om større ødeleggelser av bukspyttkjertelen og mistanke om begynnende bukhinnebetennelse må operasjon vurderes.

Prognosen er i milde tilfeller gunstig. Det er uansett viktig å få stilt diagnosen så tidlig som mulig.

Det er viktig å behandle betennesle i bukspyttkjertelen hos hunder og katter for å unngå alvorlige komplikasjoner. Hvis tilstanden forblir ubehandlet kan tilstanden føre til organsvikt og i verste fall død. Derfor hører test av bukspyttkjertelen som fast ledd til våre tidlige blodprøve- undersøkelser ved uavklart sykdom.