Dyreklinikken Tertnes - når de andre har gitt opp.... 
Søk
Søk
Close this search box.
luftveisinfeksjon Dyreklinikken Tertnes

Luftveisinfeksjon

Luftveisinfeksjon er utfordrende for alle!

Med luftveisinfeksjon skiller vi mellom luftveisinfeksjoner i øvre luftveier og nedre/dype luftveier.

Årsaken til luftveisinfeksjon kan skyldes et virus, bakterier, sopp eller parasitter. Noen ganger kan det også være forårsaket av fremmedlegemer eller feil svelging.

Kennelhoste er et eksempel på øvre luftveisinfeksjon. Denne typen infeksjon er forårsaket av et parainfluensavirus og bakterien Bordetella bronchiseptica. Det er vanlig å vaksinere mot disse i Norge.

Nesehuleinfeksjoner ser man ikke sjelden. Det kan være vanskelig å stille en eksakt diagnose mhp årsak. CT-undersøkelse er den overlegent beste måten å finne diagnosen i nesehule på.

Infeksjoner i luftrøret er ofte forårsaket av betennelse i øvre områder som senker seg nedover og kan ende i bronkiene eller lungevet.

Bronkitter kan ofte gripe over i lungevevet og forårsake betennelse også der- såkalte bronkopneumonier. Dette er en alvorlig tilstand som krever grundig utredning med sikker diagnose for å kunne iverksette de riktige behandlingene. Det blir tatt røntgen og blodprøver som første skritt. Noen ganger kan det være aktuelt med rørdiagnostikk- endoskopi eller CT. 

CT gir ca 10 ganger høyere oppløsning enn røntgen. Derfor vil slike undersøkelser ofte bli brukt i tvilstilfeller eller i jakten på svulster. Røntgen viser svulster ned til 10mm, CT ned til 1-2mm.

Det er viktig å ha oppfølgende kontroller på infeksjoner for å vite om et valgt antibiotikum gir den effekten man bør forvente. Dette vil kreve blodprøver og eventuelt røntgen.