Korsbåndskade hos hunder og katter med Dyreklinikken Tertnes: Moderne metoder for effektiv behandling og kortere rekovalenstid. En ny æra, sier kirurg Ulf Erlandsen med over 400 operasjoner og besitter en tung Master of Small Animal Science!
Korsbåndskader hos hunder og katter har lenge vært en utfordrende tilstand å behandle, men nå har Dyreklinikken Tertnes introdusert moderne og skånsomme metoder som setter en ny standard for effektiv behandling av denne vanlige kne- og leddskaden.
Symptomer og diagnose
Korsbåndskader manifesterer seg ofte som halthet, manglende evne til å støtte vekten på det berørte benet, og smerte. Hos Dyreklinikken Tertnes, med over 43 års erfaring, understreker vi viktigheten av tidlig diagnose og riktig behandling.
Moderne behandlingsmetoder
Dyreklinikken Tertnes har tatt i bruk Novalig- og Zlig-metodene for å utføre operasjoner som involverer bein, ledd, og bånd ved korsbåndskader. Disse metodene representerer en ny æra innen behandlingen av slike skader og gir klare fordeler sammenlignet med tradisjonelle prosedyrer.
Novalig
Novalig gjør det mulig å forsterke eller erstatte leddbånd fra små dyr. Den primære applikasjonen er for kraniale korsbåndskader hos hunder, men den kan brukes til rekonstruksjon av omtrent alle avrevne leddbånd. Implantatene tilpasses perfekt dyrets bein, noe som gjør operasjonen minimalt invasiv for å bevare leddsansen (propriocepsjonen(. Dette resulterer i mindre smerte og raskere rehabilitering.
Zlig
Zlig, tidligere kjent som Vetlig og L.A.R.S (Ligament Advanced Reinforcement System), er anbefalt av spesialister over hele Europa. Metoden erstatter det naturlige korsbåndet med et sterkt kunstig bånd som over tid integreres naturlig i kroppens eget vev. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner og gir en raskere rehabiliteringsperiode.
Fordeler med moderne metoder
1. Mindre smerte og raskere rehabilitering: Pasienter som gjennomgår Novalig- eller Zlig-metoden opplever betydelig mindre smerte under og etter operasjonen, noe som resulterer i en raskere rehabiliteringsperiode.
2. Lavere risiko for Komplikasjoner: Moderne metoder reduserer risikoen for postoperative komplikasjoner betydelig sammenlignet med tradisjonelle prosedyrer som TPLO og TTA. TPLO og TTA er teknikker som krever saging og flytting av bein med innsetting av implantater. Dette gir en del muligheter for komplikasjoner som skade på bein/brudd, reaksjoner og løsning av implantater som ofte krever flere inngrep. Større inngrep medfører også lengre rehabiliteringsperioder.
3. Minimalt invasive inngrep: Novalig og Zlig er minimalt invasive, noe som betyr at kirurgen kan utføre operasjonen med større presisjon og mindre vevsskade.
4. Tilpassede implantater: Implantatene tilpasses dyrets bein, noe som sikrer en perfekt passform og optimal ytelse.
5. Lang erfaring og høy kompetanse: Dyreklinikken Tertnes bringer over 43 års erfaring inn i behandlingen av korsbåndskader og er eksperter i moderne metoder.
Veien Fremover
Moderne metoder som Novalig og Zlig markerer en ny standard i behandlingen av korsbåndskader på hunder og katter. Dyreklinikken Tertnes var første klinikk i Skandinavia som satt inn Zlig på en 32 kg Schæferhund. Vi har til nå over 430 innsatte bånd som gjør oss blant de ledende klinikker i Europa på antall behandlete pasienter.
Når det gjelder korsbåndskader, er valget enkelt hos Dyreklinikken Tertnes. Moderne, skånsomme metoder som gir raskere rehabilitering og bedre resultater, setter en ny standard for behandlingen av denne vanlige leddskaden.
Les historien om korsbåndskade hos hunder og katter lenger ned.
Historien om korsbåndskade på hunder og katter:
Det er over 160 beskrevne metoder for operasjon av korsbåndsskade på hunder og katter. De aller fleste hører nok fortiden til, mens et titalls blir utført i dag. Av de mest kjente og brukte frem til i dag har vi: TPLO= Tibia Plateau Levelling Osteotomy: Operasjonen krever kutting av leggbeinet for å endre på vinklene i kneleddet.
TTA= Tibial Tuberosity Advancement: Forflytning av nedre feste på kneskålsenen på leggbenet. Denne korrekturen krever også at leggbeinet kuttes. Laterale oppstrammingsmetoder: Metoder som har som mål å stramme opp lårbeinets tendens til å rotere innover og skyves fremover ved skade av korsbåndet.
I dag er det et fåtall metoder som dominerer markedet: TPLO, TTA, ekstrakapsulære stabiliseringsteknikker av forskjellig svar etc. TPLO og TTA er teknikker som krever saging og flytting av bein med innsetting av implantater. Dette gir en del muligheter for komplikasjoner som skade på bein/brudd, reaksjoner og løsning av implantater som ofte krever flere inngrep. Større inngrep medfører lengre rehabiliteringsperioder.
Erfaringer:
Den største ulempen med TPLO og TTA er nok at man lager et brudd i beinet som senere skal heles. Dette kan gi større problemer når det først blir komplikasjoner, bl.a. brudd pga svekkelse av det første beinsnittet. Slike invasive metoder har naturlig nok også lengre rehabilitering- ofte opp mot 4-6 måneder og lengre. Nyere studier av TPLO konkluderer med at man forflytter belastningen av leddet for mye bakover i leddet, slik at kneleddet får en uheldig høy belastning med fare for skade her, bl.a. på menisken. TTA gir en fortere og bedre belastning etter operasjon enn TPLO, men har en høyere komplikasjonsrate.
Utvendige stabiliseringsmetoder har også sine begrensninger, ikke minst på kraftige og større hunder. Reaksjoner på implantatene er ikke sjelden. Ingen av de så langt brukte metoder erstatter korsbåndet på noe vis, men baserer seg på endring av vinkler i leddet eller endrete kraftforhold som skal etterligne og erstatte oppgaven det opprinnelige korsbåndet hadde.