Dyreklinikken Tertnes - når de andre har gitt opp.... 
Søk
Søk
Close this search box.
BOAS-Dyreklinikken-Tertnes1

Luftvei

Luftveislidelsen BOAS hos hunder

Luftveislidelsen BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome) er en samlebetegnelse for en rekke luftveislidelser hos hunder med kort og bred hodeskalle og snute. Brachycephale hunderaser som for eksempel mops, bulldogger og boston terriere er ekstra utsatt. Dette gjelder hunderaser med kort snute og deres unike indre hodeskallestrukturer, myk gane som kan føre til anatomiske begrensninger i luftveien. Dette igjen kan bety vesentlig nedsatt velferd og livskvalitet hos hundene.

Symptomene på luftveislidelsen BOAS kan variere fra hund til hund, men vanlige symptomer inkluderer tungpustethet, hvesing, snorking, neselyder, hoste og kvelningsanfall. Luftveislidelsen BOAS kan være livstruende i alvorlige tilfeller, og det er derfor viktig å være oppmerksom på symptomer og søke veterinærhjelp ved behov.

Det finnes flere metoder for å behandle luftveislidelsen BOAS, avhengig av alvorlighetsgraden av lidelsen. Mild BOAS kan behandles ved å endre hundens diett og øke aktivitetsnivået. Mer alvorlige tilfeller kan kreve kirurgisk inngrep for å åpne luftveiene og lette pusten.

Kirurgisk rekonstruksjon

Mange av disse hundene vil kreve noe kirurgisk rekonstruksjon av nesen og luftveiene for å forhindre vanlige bivirkninger forårsaket av deres manglende evne til å få i seg nok oksygen under normal aktivitet. Et annet vanlig inngrep er «mykt gane reseksjon», der en del av vevet i ganen fjernes for å øke plass i luftrøret.

Dette gjelder ikke alle nevnte hunderaser, det finnes selvfølgelig mange sunne og friske også. Men når det gjelder denne tilstanden så er de nevnte hunderasene desidert mest utsatt.

Det er imidlertid viktig å merke seg at kirurgiske inngrep ikke alltid løser problemene med luftveislidelsen BOAS. Noen hunder kan fortsette å ha pusteproblemer selv etter inngrepene. Derfor kan det være viktig å kombinere kirurgi med andre behandlingsmetoder, som endring av diett og økt aktivitet.

CO2 Laser

Det finnes flere metoder for å utføre disse inngrepene. Vi velger CO2 laser som blir sett på som overlegen i disse operasjonene mot andre metoder som  skalpell, kauterisering og diodelaser. CO2 laseren har en overlegen teknikk som reduserer hevelser betydelig og minimerer risikoen for blødning under og etter operasjon. Fremgangsmåten med eldre BOAS kirurgi hvor man kun forkorter ganen på grunn av den økte tykkelsen på den myke ganen, forbedrer ikke  nødvendigvis symptomene eller pusten i vesentlig grad. Hos disse hundene er en palatoplastikkoperasjon et bedre alternativ.

I denne prosedyren reduseres den myke ganen i tykkelse med opptil 80 % og brettes deretter tilbake på seg selv. Den sys deretter for å lage en kortere, mye tynnere myk gane som åpner luftveiene betydelig og lar hunden puste mer normalt. Prosedyren med en CO2-kirurgisk laser i stedet for en diodelaser eller kauterisering. Denne overlegne teknikken reduserer hevelse etter kirurgi betydelig og minimerer risikoen for blødning under og etter operasjonen.

Hevelse og blødninger er ofte de største risikoene ved denne operasjonen.

Etter Operasjon

Etter operasjonen bør det alltid diskutere behovet for overvåkning i ettertid. Hunder som har gjennomført luftveislidelsen BOAS operasjon skal aldri skrives ut samme dag. I stedet bør de overvåkes nøye for postoperativ hevelser i minst 12 timer etter operasjonen.

Vi utvider vanligvis neseborene samtidig mens hunden er under narkose, da dette vanligvis alltid må gjøres.

Hunder som har BOAS-operasjon skal aldri skrives ut samme dag. I stedet bør de overvåkes nøye for postoperativ hevelse i minst 12 timer etter operasjonen.

Når det gjelder hvilken metode som er den beste og utøver minst smerte for hunden, er dette et vanskelig spørsmål å besvare. Kirurgiske inngrep vil alltid innebære en viss grad av smerte og ubehag for hunden, men dette kan reduseres ved å gi adekvat smertebehandling og sørge for god oppfølging etter operasjonen. Det er viktig å konsultere med en erfaren klinikk som kan gi råd om den beste behandlingen for din hund.