Dyreklinikken Tertnes - når de andre har gitt opp.... 
Søk
Søk
Close this search box.
sterilisering og kastrering

Sterilisering og kastrering

Kastrering av katter er viktig både for kattenes egen helse og for å redusere antall hjemløse katter. Hannkatter og hunnkatter bør kastreres i 5-6 mnd alder. Det er rundt denne alderen kattene blir kjønnsmodne.

Vi anbefaler på det sterkeste at man samtidig id-merker katten sin om dette ikke allerede er gjort. Vi setter da en microchip under nakkeskinnet, og tatoverer inn bokstavene ID i øret slik at alle kan se at katten er elektronisk merket. På denne måten kan man komme i kontakt med eier om man finner en skadet eller bortkommen katt.

Sterilisering hunnkatt

Det er mange fordeler med å sterilisere hunnkatten tidlig. I tillegg til at man forhindrer at katten blir drektig vil man også i stor grad forhindre at den får jursvulster (brystkreft) og livmorbetennelse når den blir eldre. Dersom kattungen steriliseres ved 5-6 mnd alder er det liten sjanse for at den har rukket å få løpetid enda, og man behøver ikke å gi p-piller i perioden før sterilisering. P-piller gir økt risiko for utvikling av jursvulster hos eldre katter.

Dersom steriliseringen skjer før hunnkatten får sin første løpetid vil ikke kroppen ha blitt utsatt for de hormonendringene som skjer under puberteten, og faren for utvikling av jursvulster blir minimal. Det er med andre ord en myte at det er positivt for en hunnkatt å ha et kull før den steriliseres.

sterilisering hunnkatt

Kastrering hannkatt

Ukastrerte hannkatter slåss mye oftere med hverandre og det kan oppstå stygge sår etter slåsskamper, som ofte fører til alvorlige infeksjoner. Dette medfører kostbare dyrlegebesøk og unødvendige smerter for katten.

Ukastrerte hannkatter streifer ofte, og blir borte fra hjemmet sitt i lange perioder, og kan dermed også komme til skade uten at du som eier er i stand til å hjelpe. Kastrerte katter er ofte mer hjemmekjære og viser ikke samme aggressivitet ovenfor andre katter som ukastrerte katter gjør. Urinmarkering ute og inne kan være et problem hos ukastrerte hannkatter. Både fra egen katt og hans rivaler. Urinen fra ukastrerte hannkatter kan lukte veldig sterkt.