Dyreklinikken Tertnes - når de andre har gitt opp.... 
Søk
Søk
Close this search box.
urinprøve dyreklinikken tertnes

Urinprøve

Hvorfor tar vi urinprøver av kjæledyret?

Urinprøver gir oss mye informasjon om ditt dyr. Urin er til stor hjelp, ikke bare ved urinveissykdommer, men også for å avdekke problemer som nyresvikt, diabetes, blodmangler, hormonelle sykdommer osv. Du sparer både tid og penger ved å ta med en urinprøve fra ditt dyr.

I noen tilfeller behøver vi «ren» urin som ikke har passert nedre urinveier. Da tar vi urin gjennom kateter eller med sprøyte gjennom bukvegg, men i de fleste tilfeller får vi den informasjonen vi trenger med urin tatt hjemme på de måtene beskrevet i teksten under.

Hund:

Morgenurin er ønskelig, den er vanligvis relativt konsentrert og hunden har mye urin i blæren etter natten.

Det enkleste er å finne en liten og litt flat beholder i plast, og ta hunden med ut i kort bånd. Når hunden begynner å tisse, lar du de første dråpene gå i bakken, og så samler du resten (eller i allefall en del av det) i beholderen.

Urinen oppbevares i en ren beholder med lokk til du kommer til veterinæren. Noen hunder synes det er ubehagelig, og skvetter unna, da kan det hjelpe å ha en medhjelper som samler opp urinen, mens du holder hunden og oppmuntrer den!

Katt:

Å ta urinprøve fra katt kan være vanskelig. Det finnes spesialsand man kan få kjøpt på noen klinikker som ikke suger til seg urinen, på den måten kan man bruke en sprøyte til å samle opp urinen fra sandens overflate.

Det kan også fungere å legge plastfolie over sanden i kassen. Dersom man er heldig, vil noe av urinen samle seg i plastikken slik at man kan suge den opp eller helle den over i en beholder.

Vi kan også ta ut urin på veterinærkontoret, da tar vi urinen direkte fra blæren gjennom bukveggen med en sprøyte. Dette forutsetter at blæren er fylt, så ikke la katten din gå på do i timene før du skal til veterinæren for å ta urinprøve.

NB! Du kan ta urinprøven dagen før du skal til veterinæren, men da må den oppbevares i kjøleskap over natten.