Luftveislidelsen BOAS hos hunder

BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome) er en fellesbetegnelse for luftveislidelser hvor hunderaser som mops, fransk bulldog og engelsk bulldog er ekstra utsatt. Dette gjelder hunderaser med kort snute og deres unike indre hodeskallestrukturer  og myke gane. Hos disse rasene kan den myke ganen være opptil 4 ganger tykkelsen på en rase med lengre nese som igjen betyr at en betydelig del av luftveiene blokkeres og gir pusteproblemer. Dette igjen kan bety vesentlig nedsatt velferd og livskvalitet hos hundene.

Kirurgisk rekonstruksjon

Mange av disse hundene vil kreve noe kirurgisk rekonstruksjon av nesen og luftveiene for å forhindre vanlige bivirkninger forårsaket av deres manglende evne til å få i seg nok oksygen under normal aktivitet.

Dette gjelder ikke alle nevnte hunderaser, det finnes selvfølgelig mange sunne og friske også. Men når det gjelder denne tilstanden så er de nevnte hunderasene desidert mest utsatt.

CO2 Laser

Det finnes flere metoder for å utføre disse inngrepene. Vi velger CO2 laser som blir sett på som overlegen i disse operasjonene mot andre metoder som  skalpell, kauterisering og diodelaser. CO2 laseren har en overlegen teknikk som reduserer hevelser betydelig og minimerer risikoen for blødning under og etter operasjon.  Dette er ofte en av de største risikoene ved denne operasjonen.

Etter Operasjon

Etter operasjonen bør det alltid diskutere behovet for overvåkning i ettertid. Hunder som har BOAS-operasjon skal aldri skrives ut samme dag. I stedet bør de overvåkes nøye for postoperativ hevelser i minst 12 timer etter operasjonen.

Vi utvider vanligvis neseborene samtidig mens hunden er under narkose, da dette vanligvis alltid må gjøres.

Hunder som har BOAS-operasjon skal aldri skrives ut samme dag. I stedet bør de overvåkes nøye for postoperativ hevelse i minst 12 timer etter operasjonen.

0/5 0 tilbakemeldinger